6 Ocak 2011 Perşembe

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi, merkezinde güneşin olduğu ve onun çekim etkisi altındaki gök cisimlerinden oluşan bir yıldız sistemidir.

Bu sistemde Dünyamızın da yer aldığını bilmekteyiz.

Sistemdeki gökcisimleri sırasıyla, ilk dört iç gezegen Merkür, Venüs, Dünya ve Mars ı ihtiva eder. Bu gezegenler katı yapısı gereği yeryüzüne benzeyen gezegenler olarak kabul edilir. Taş ve metalden oluşurlar.

Diğer 4 dış dev gezegenlere ise Gaz devleri adı verilir. Bunlardan ilk ikisi ve en büyük iki tanesi Jüpiter ve Satürn büyük oranda helyum ve hidrojen gazlarından oluşurlar. Diğer iki dış gezegenler Uranüs ve Neptün ise buzla kaplıdır ve bunlara ayrıyetten Buz devleri de denilmektedir.

Güneş sistemi ayrıca küçük gökcisimlerinin toplandığı iki bölgeye sahiptir. Bunlara asteroid kuşağı adı verilir. İlk asteroit kuşağı Mars ve Jüpiter arasında yer alır. Bu küçük gök cisimleri de aynen ilk 4 gezegen gibi taş ve metalden meydana gelmektedir.

İkinci asteroit kuşağı ise Neptün gezegeni ötesi cisimler olarak adlandırılan bölgeyi ifade eder. Buradaki gök cisimleri ise su, amonyak ve metan karışımı buzdan oluşmaktadır

Bu söz konusu iki asteroit kuşağında 5 tane cüce gezegen olarak kabul edilmiş gök cisimleri mevcuttur. Bunlar Ceres, Plüton, Haumea, Makemake ve Eris cüce gezegenleridir.

Tüm bu gök cisimlerine ek olarak binlerce meteorda güneş sisteminde yer almaktadır. Bunların kuyruklu yıldızdan, gezegenlerarası toz a kadar çeşitleri mevcuttur.

Plüton un artık gezegen olmadığını ilan eden Uluslarası Astronomi Birliği gezegen tanımını burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tüm bu cisimlerin haricinde bazı gezegenlere ait yaklaşık 120 civarında bilinen gezegen uyduları da mevcuttur.

Tarih boyunca insanoğlu Güneş Sistemi'nin varlığını bilmedi ve bir çoğu dünyamızı merkez olarak kabul eden bir evren düşüncesine sahipti.

Güneş Sistemini ilk kez iddia eden kişi Nicolaus Copernicus'tur. Onu takip eden 17. yüzyıl bilim adamları Galileo, Kepler ve Newton fizik anlayışı bağlamında dünyanın Güneş çevresinde döndüğü düşüncesini ifade etmişlerdir.

Güneş bugün bilindiği şekilde %71 hidrojen, %26 helyum ve %4 diğer elementlerden oluşan bir yapıya sahiptir.

Dünya ve benzeri gezegenlerin kabuğundaki demir, magnezyum ve krom gibi ağır elementler Güneş Sistemi'nin kütle olarak yalnızca %0,3 kadarını teşkil etmektedir.

Hidrojen ve Helyum dışındaki elementlerin süpernova patlamalarıyla oluştuğu düşünülmektedir.

Güneş, Güneş Sistemi'nin yıldızıdır. Yaklaşık olarak 330,000 Dünya boyutundadır.

Güneş çekirdeğinde nükleer füzyon içermektedir ve bu büyük boyutlu oluşum çok büyük bir enerjiyi (çoğu radyasyon içeren) uzaya salmaktadır.

1 yorum: