10 Ocak 2011 Pazartesi

Döviz Brokerları (döviz piyasası)

Broker, kendisi işleme taraf olmadan alıcı ve satıcıyı bir araya getiren, yani işleme aracılık eden kişi demektir. Hizmetinin karşılığı olarak taraflardan bir komisyon alır. Anında haberleşme amacıyla bir broker dünya etrafında yüzlerce banka veya öteki mali temsilcilerle açık telefon bağlantısı kurmuş olabilir.

Herhangi bir anda hangi bankaların bir ulusal paranın alıcısı, hangilerinin satıcısı olduğunu öğrenmek ve bilmek brokerin görevidir. Bu bilgi bir broker tarafından müşteriye, acele biçimde bir karşı taraf bulma olanağı sağlar. İlke olarak bu tarz alım-satımlarda anlaşma sağlanıncaya kadar tarafların kimliği gizli kalır. Bunun nedeni, işlem yapmayı düşünen tarafın kimliğinin bilinmesinin kısa süreli fiyat önerilerini etkileyeceği düşüncesidir. Taraflar broker kanalıyla yürütülecek işlemleri hızları ve gizli kalmak arzularından dolayı tercih ederler.

*Günümüzde brokerler arasındaki yoğun telefon hatlarının yerini artık bilgisayarlı otomatik işlem sistemleri almaktadır. Yeni sistemlerde broker ihtiyacı olmadan ilgili taraflar fiyat teklif ve taleplerini doğrudan ve anonim olarak girebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder