21 Ocak 2011 Cuma

Döviz Piyasaları İstatistikleri (İşlem Türleri, Hacim, Döviz Cinsleri)

Döviz piyasaları dünya çapındaki en büyük mali piyasalar durumunda bulunmaktadır. Uluslarası Denkleştirme Bankası'nın (Bank for International Settlement -BIS) ortaya koyduğu raporlarda 2010 yılı itibariyle döviz piyasalarına ait istatistikleri bu yazımızda paylaşacağım. Ayrıca söz konusu tabloları düzenleyerek Türkçeye çevrilmesi gereken yerlerini çevirdim.

İlk olarak küresel düzeydeki döviz piyasalarında yapılan işlem türlerinin toplam döviz piyasasındaki paylarını aşağıdaki tabloda görebilmekteyiz. 1998 den 2010 kadar 3 yıllık aralar ile hesaplanmıştır.

Görüldüğü üzere, zamanla gelen artışa istisna olarak 2001 krizi gösterilebilir. Genel olarak artış devamlı olmaktadır.


Diğer bir tabloda ise, en çok değiştirilen para birimi ikililerinin görebilmekteyiz. Dünya çapında döviz piyasasında en çok işlemin yaklaşık %30 ile Dolar-Euro paritesinde olduğu görülmektedir. Bunu doların Japon yeni ve İngiliz sterlini değişimleri izlemektedir.


Son tabloda ise, küresel döviz piyasında işlem gören para birimlerinin piyasadaki payları görülmektedir. Tablodaki önemli ayrıntı her döviz işleminde iki para kullanıldığı için toplam olarak 100 değil 200 meydana çıkmaktadır. Amerikan dolarının büyük bir üstünlüğü söz konusudur. Yaklaşık olarak %85'lik bir paya sahiptir. Onu Euro %40 a yaklaşan pay ile izlemektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir noktada doların payının giderek azaldığı gerçeği ve zamanla diğer ulusal paraların daha fazla pay sahibi olduklarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder